Rakfisk


Kilde: "En smak av norsk kultur: Det unike og merkelige vi spiser

--

I isolerte dalstrøk og fjellområder finner vi en særlig beryktet spesialitet.

En illeluktende, tilsynelatende råtten fisk som gjør at tærne krøller seg og hårene reiser seg på ryggen.

Smaken kan best beskrives som spesiell, og selv nordmenn bruker flere tiår på å sette pris på den.

Rakfisk har røtter helt tilbake til vikingtiden.
Gjennom århundrene har den opparbeidet seg et formidabelt rykte. Dette skyldes rakfiskens voldsomme lukt.

Helt fram til vår tid har rakfisk blitt sett på som en enkel og lokal bonderett. Finere folk i byene rynket på nesen av fisken.

Én ting var nå lukten, en annen ting var at noen leger lenge mente at det kunne føre til spedalskhet.
Andre viste til skrekkscenarier der man i verste fall kunne få den dødelige sykdommen botulisme om man slurvet med hygienen.


Tilhengerne av rakfisk har aldri latt seg affisere av den slags negativitet. De har i alle år nytt sin rakfisk med velbehag, og vist til at det er betydelig større risiko for å bli drept av kyr.

Rakfisk fra Valdres var det første norske produktet som ble æret med Beskyttet Geografisk Betegnelse gjennom EU. Det er en rett som de fleste nordmenn har respekt for, men som ikke alle spiser.
Nittifem prosent av all rakfisk spises i førjulstiden. Så for mange beskrives rakfisk slik:
"det er godt en gang i året". 

--

Dette innlegget er fra vår nye bok om norsk matkultur. Bestill den her:

Les mer om Nordmenn i Julien S. Bourrelle´s bøker

Julien S. Bourrelle er en kanadisk rakettforsker som tar oss Nordmenn på kornet. Han stiftet Mondå forlag for å hjelpe utlendinger med å forstå oss Nordmenn bedre.

Det er flere bøker som er tilgjengelig på engelsk. Det inkluderer "Complete Norwegian Toolkit

 

Book et foredrag med Julien 

 

                                    

 

Blogglistenhits

 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published