Hvordan Sosialiserer Nordmenn i Påsken?


Den norske drømmen

Nordmenn drømmer om å være alene, lengst mulig unna sivilisasjonen, å ha en hytte langt inn på fjellet, uten innlagt vann eller strøm. Selv om mange Nordmenn har blitt litt mer kontinentale og eier en toppmoderne hytte med fjernkontrollert oppvarming, er ønsket fortsatt å være lengst mulig unna sivilisasjonen når man har fri – å komme bort fra kafeer, gode restauranter, opera, teater, etc.

 

Å ha en klar grunn til å snakke med andre

Nordmenn er beskjedne. De vil ikke forstyrre. De kommer ikke til å se på hverandre, hilse eller slå av en prat uten å ha en grunn til det. Men i påsken, på hytta i fjellet, da er nordmenns sosialiserings-normer litt mer som en ivrig italiener. Det er lov å sosialisering først når de to basiske sosialiseringslovene er oppfylt: (1) vi har en ramme (vi er på fjellet) og (2) man får muligheten til å rømme (vi er på fjellet). Det er lov å hilse på naboen uten å ha en grunn, smile til hverandre, og til og med invitere noen hjem til seg selv for en kopp kaffe, eller om man vil være helt gal, invitere på middag uten å kjenne den andre så godt. På hytta er alt lov!

Hyttevenner

For å forstå hva hyttevenner er må man forstå hvordan Nordmenn får seg venner. Det tok meg et par måneder før jeg forstod det som var det mest særegne med norske vennskap. I Norge bygges vennskap primært rundt det jeg kaller «rammeaktiviteter». Som for eksempel russe-grupper, faddergrupper, sportsklubber, studiegrupper, foreldregrupper, jobbvenner og dugnad.

På hytta får man hyttevenner. Det som er utrolig spesielt er at man er venner bare i den rammen man ble kjent i. Det betyr at det er helt greit ikke å snakke med hyttevennene i et helt år selv om de bor i samme bydel, man ser ikke en gang på hverandre på gaten. Men når påsken kommer og alle er på hytta, da er disse hyttevennene plutselig de beste vennene man har. Med en gang man forlater hytta, skal man ikke ta kontakt før nest hyttetur. 

Man blander sjelden de sosiale boblene i Norge. Er man venner på hytta, da gjør man ting sammen på hytta. Er man venner fordi man spiller en sport sammen, da er man venner mens man er på trening sammen. Det er helt greit å ta en øl i byen fredag kveld, men da er det kun med de man trener sammen med.

Boblene blandes ikke. Om man vil få norske venner må man engasjere seg, bli med i flere bobler. Påsken er en av de beste mulighetene til å komme seg inn i den hytte- boblen, og få seg nye hyttevenner.

Først lidelse, deretter kosing

I Norge må man lide før man skal kose seg. Alt blir mer koselig når man har jobbet hardt først. Om det er dårlig vær ute i påsken, må alle ut på ski eller på tur – i snøstorm, i regn, i kuldegrader – og om du er ordentlig nordmann må du til og med hoppe i det kalde vannet etterpå. Eller om du gjør det når du våkner, det kalles morgenbad.

Jeg ble litt traumatisert den første gangen. Jeg var på besøk på hytta til en venn og hans kone. Det var kl.7 om morgenen og barna satt på sofaen og lo av meg. Vertene stod der i bare badetøy. Frokosten var klar, kaffen var varm, men man måtte ut i det nesten frosne vannet først. Jeg måtte bare. Det var høst og det var virkelig en skikkelig opplevelse. Da jeg kom opp av vannet frossen og med blå lepper, spurte jeg – «men hvorfor i helvete gjør dere dette her!?». Da begynte en veldig interessant samtale om den norske kulturen. Jeg fikk oppleve at hytta er enda mer koselig og komfortabel etter at man har vært ute i ekstreme forhold!

Og det er akkurat det vi gjør, vi lider for at det skal bli enda mer koselig eller for å gjøre det enklere å sosialisere etterpå. Vil man grille med naboene hjemme, må man på dugnad først. Blir man invitert på hytta til noen, må man kanskje hjelpe til med å ta inn ved eller male før man kan kose seg sammen med en øl eller god mat.

Ha en riktig god påske, snakk med hverandre, inviter til pølsegrilling, spill quiz, gjør aktiviteter sammen – det er en god mulighet å få seg nye hyttevenner!

God påske!

Julien

(Julien er gjest hos Ukeslutt idag 15.april kl1230 på NRK P1)

--

 

Source: "The Social Guidebook to Norway"

By Julien S. Bourrelle

Watch him on TED

Book a lecture